ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του Ecofin τα Paradise Papers

Στο επίκεντρο του Ecofin τα Paradise Papers
European Union

Οι νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers για τη φοροδιαφυγή μέσω off shore παραδείσων, αναμένεται να βρεθούν εκτάκτως σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητηθεί η κατάρτιση μιας νέας «μαύρης λίστας» με φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις οι τελευταίες αποκαλύψεις «υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Το Συμβούλιο θα κληθεί ακόμη να συμφωνήσει σχετικά με προτάσεις για την αναμόρφωση των κανόνων ΦΠΑ με σκοπό την καλύτερη στήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των διαδικτυακών επιχειρήσεων. Οι προτάσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, αποσκοπούν στη διευκόλυνση της αγοράς και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και στην ενθάρρυνση της ολοκλήρωσης της αγοράς κεφαλαίων.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεσή του για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η απαλλαγή του προϋπολογισμού 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ