ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αναμφισβήτητα οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έπεσαν στην πλάτη της μεσαίας τάξης την τελευταία διετία είναι πολύ μεγάλες. Οι πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών ότι αυτό έγινε σκόπιμα ώστε  να καταστεί δυνατή η αναδιανομή των βαρών και να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες εξηγεί εν μέρει την ένταση των παρεμβάσεων, αλλά όχι πλήρως.

Αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών αυξήσεων αφορούσαν στους έμμεσους φόρους και ως εκ τούτου επιβάρυναν όλα τα κοινωνικά στρώματα αδιακρίτως. Για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είχε οριζόντιες επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες και σίγουρα σε εκείνους που καταναλώνουν περισσότερο.

Αλλά και το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2019-2020 που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Μάιο και αφορά στη μείωση του αφορολόγητου και στη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αναμφισβήτητα θα πλήξει τη μεσαία τάξη, αλλά κυρίως θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των νοικοκυριών που είναι ήδη κοντά στο όριο της εισοδηματικής φτώχειας.

Και το πόσο χειρότερα θα καταστούν τα πράγματα, ειδικά για τα νοικοκυριά με παιδιά, είναι εύκολο να το συμπεράνει κανείς, ειδικά αν έχει γνώση των σημερινών δεδομένων.

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση του μέσου έγγαμου εργαζομένου με δύο τέκνα (του φορολογούμενου που αποτελεί την επιτομή της μεσαίας τάξης).

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι επιβαρύνονται στην Ελλάδα με φόρο που ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 38,3%, τη στιγμή που ο μέσος όρος σε επίπεδο ΟΟΣΑ διαμορφώνεται σε μόλις 26,6%.

Μάλιστα, το παραπάνω ποσοστό εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση πέρυσι, όπου η Ελλάδα κατείχε την 7η θέση.

Αντίστοιχα, για έναν άγαμο και άτεκνο εργαζόμενο, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα για το 2016 είναι η 14η υψηλότερη με ποσοστό 40,2%, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό ύψους 36%, που ισχύει σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Με πιο απλά λόγια η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κορυφή της κατάταξης των χωρών με τους περισσότερο φορολογημένους πολίτες. Και αυτή η αρνητική πρωτιά δεν θα αφορά τη μεσαία ή την μεγαλοαστική τάξη, αλλά όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ