ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επαναστατούν» οι τράπεζες της ΕΕ κατά της ΕΚΤ για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων

«Επαναστατούν» οι τράπεζες της ΕΕ κατά της ΕΚΤ για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων
AFP/ΑΠΕ

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν για μία αύξηση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation, EBF) σε επιστολή της προς αξιωματούχους της ΕΕ, η οποία διανεμήθηκε σήμερα από την Ιταλική Τραπεζική Ομοσπονδία.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, o διευθύνων σύμβουλος της EBF Βιμ Μις, αναφέρει ότι η πρόταση «δεν είχε καλά καθορισμένο πεδίο», καθώς δεν είναι σαφές αν μπορεί να εφαρμοσθεί στα υφιστάμενα ανοίγματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις από το επόμενο έτος για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους και είναι πιθανό να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των δανείων αυτών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι τράπεζες αναμένεται να παρέχουν πλήρη κάλυψη για το ανεξασφάλιστο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έπειτα από δύο έτη το αργότερο και για το εξασφαλισμένο μέρος τους έπειτα από επτά έτη το αργότερο. Επιπλέον, «οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις. Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με την EBF οι αυστηρότερες απαιτήσεις δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν έκθεση εκτός της ευρωζώνης, έναντι των τοπικών τραπεζών.

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας εστάλη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, την επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Ντανιέλ Νουί και τον υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας Τόμας.

Να σημειωθεί πως στις 30 Νοεμβρίου 2017 η ΕΚΤ θα διοργανώσει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης στις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση της ΕΚΤ εξετάζει το να επεκταθούν, οι χρόνοι στους οποίους θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι νέοι κανονισμοί για μεγαλύτερες προβλέψεις στα «κόκκινα» δάνεια.

Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των νέων κανονισμών προβλέπει την κάλυψη με προβλέψεις μέσα σε διάστημα το πολύ δύο ετών στο 100% των δανείων που δεν έχουν εγγυήσεις και σε διάστημα επτά ετών των δανείων που έχουν εγγυήσεις.

Οι αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο πλαίσιο αυτό αφορούν στο να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα τόσο για τα εγγυημένα όσο και για τα μη εγγυημένα δάνεια στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο κανόνας για 100% κάλυψη με προβλέψεις των σχετικών δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ