ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διεξαχθούν οι πλειστηριασμοί παρά την αποχή των συμβολαιογράφων

Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διεξαχθούν οι πλειστηριασμοί παρά την αποχή των συμβολαιογράφων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τους συμβολαιογράφους προκειμένου να ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς ακινήτων ώστε να μην απειληθούν με πιέσεις νέας ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες. Χθες οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν έως και 7% στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ανησυχιών για το εάν θα καταφέρουν εγκαίρως οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους, δεδομένων των καθυστερήσεων στο μέτωπο των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται πως οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από κάθε πλειστηριασμό, ακόμα και ηλεκτρονικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Ζητούν μεταξύ άλλων την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια.

Η κρισιμότητα του θέματος αναδείχθηκε από την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει λύσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε στους ομολόγους του σχετικά και σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα επιχειρήσει να βρει λύση στο αδιέξοδο.

Η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους. Η αρχική πιθανή λύση, της διενέργειας πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και μη στα ειρηνοδικεία με τη συνδρομή δυνάμεων ασφαλείας, κρίθηκε μη ενδεδειγμένη, καθώς θα πρέπει να μεταφέρονται χιλιάδες υποθέσεις, όπου υπάρχει ειρηνοδικείο.

Στη βάση αυτή στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις νομοθετικών μεταβολών ώστε όποιοι ενοχλούν να έρχονται αντιμέτωποι με συνέπειες τις οποίες θα προβλέπει ρητά ο νόμος. Αναλόγως των δεσμεύσεων που θα αναλάβει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να επανατοποθετηθούν έναντι της απόφασής τους για αποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ