ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονιόρδου για Ελληνικό: Οι ουρανοξύστες δεν συνάδουν με το Αττικό τοπίο

Κονιόρδου για Ελληνικό: Οι ουρανοξύστες δεν συνάδουν με το Αττικό τοπίο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Το σχέδιο του επενδυτή για το Ελληνικό προβλέπει έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστος, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θεωρεί ότι κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης. Τη θέση των αρχαιολόγων ότι δεν μπορούν να υπάρξουν υπέρμετρα ψηλά κτίρια στο Ελληνικό, όπως οι έξι ουρανοξύστες που δρομολογεί η κοινοπραξία, υιοθέτησε στην απόφαση που υπέγραψε προχθές και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

«Σε κάθε περίπτωση το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό Αττικό τοπίο, και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών», αναφέρει για τους όρους δόμησης η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Η εξέλιξη αυτή βάζει σε νέες περιπέτειες την επένδυση, καθώς για κάθε κτίριο που θα ανεγείρεται στο Ελληνικό, το ΚΑΣ θα μπορεί μελλοντικά, όταν θα καλείται να εξετάσει τις επιμέρους μελέτες, να επιβάλλει αλλαγές στους όρους δόμησης και συγκεκριμένα στο υπέρμετρο ύψος.

Η ίδια απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων πως θα διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο το Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, θα περιβληθεί με πράσινο ακτίνας 15 μέτρων το αρχαίο λατομείο στη ΒΔ πλευρά του Ελληνικού και θα παραμείνει ελεύθερος χώρος 100 μέτρων γύρω από το κεντρικό κτίριο του πρώην ανατολικού αερολιμένα. Επίσης θέτει όρους για το πώς θα γίνουν οι αρχαιολογικές έρευνες, τόσο με βάση τον αρχαιολογικό νόμο όσο και σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ