ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα για στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνει η Κομισιόν

Κίνητρα για στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνει η Κομισιόν
AFP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κλείσει το τεχνολογικό χάσμα με την Κίνα για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και κάνει ακόμη πιο αυστηρά τα όρια για εκπομπές καυσαερίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με τα όρια που θα βρίσκονται σε ισχύ έως το 2021. Ουσιαστικά με τους νέους περιορισμούς παρέχονται περισσότερα κίνητρα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν προς την κατασκευή οχημάτων που θα κινούνται με ηλεκτρισμό. Η Κομισιόν προτείνει ακόμη τη χρηματοδότηση υποδομών με 800 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστούν χιλιάδες σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν τα προετοιμαστούν για την τεχνολογική επανάσταση στις μεταφορές, που μπορεί να οδηγήσει τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης στα μουσεία. Απώτερος στόχος είναι να διατηρήσουν ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Fiat Chrysler και ο όμιλος PSA ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά οχημάτων.

Πολλοί κατασκευαστές οχημάτων έχουν ανακοινώσει ότι σε μερικά χρόνια στην γκάμα τους δεν θα περιλαμβάνονται μοντέλα που θα κινούνται αποκλειστικά με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το σχέδιο αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο αλλά ο ανταγωνισμός αυξάνεται συνεχώς με έπαθλο την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ