ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Κρίσιμοι για τις τράπεζες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

ΔΝΤ: Κρίσιμοι για τις τράπεζες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
IMF Staff Photograph

Στην ανάγκη οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, τονίζοντας παράλληλα πως το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετουμένων δανείων των ελληνικών τραπεζών πρέπει να μειωθεί.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου από την Ουάσιγκτον ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και τις επαφές του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα και τόνισε πως πραγματοποιήθηκαν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος τους προγράμματος. Όπως ανέφερε, τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων από τις βάσεις των θεσμών και πως οι επαφές θα εκκινήσουν εκ του σύνεγγυς στο τέλος Νοεμβρίου.

Απαντώντας για το θέμα του χρέους και για το τι θα συμβεί με το ΔΝΤ εάν ο προσδιορισμός των μέτρων ελάφρυνσης γίνει τον Αύγουστο του 2018, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρκέσθηκε να πει πως οι συζητήσεις για το χρέος είναι μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδος.

«Εμείς έχουμε την άποψη πως για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δεν έχει αλλάξει», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο Μάρεϊ, ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί βασικό συστατικό του προγράμματος του Ταμείου. «Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα και ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν το ζήτημα της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F16 προκαλεί δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα απάντησε μάλλον αρνητικά. «Παρακολουθούμε τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος. Δεν βλέπουμε κάποιο ρίσκο στους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θεωρούμε πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ