ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει απολύσεις στις Σκουριές η Eldorado Gold

Αρχίζει απολύσεις στις Σκουριές η Eldorado Gold
Hellas Gold

Σε «καθεστώς συντήρησης» έθεσε η Eldorado Gold τις εργασίες της στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επικαλούμενη τη συστηματική άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρατείνει την άδεια εγκατάστασης που έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στις Σκουριές θα παραμείνει για τα απολύτως αναγκαία ένας πολύ μικρός αριθμός προσωπικού, καθώς οι περισσότεροι από τους 500 και πλέον εργαζομένους θα απολυθούν.

Αν και τον Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι για να επιλύσουν όλες τις μεταξύ τους εκκρεμότητες, η κυβέρνηση δεν έκανε βήματα προσέγγισης. Επί ενάμιση μήνα επέμενε να μη χορηγεί την επίμαχη άδεια, παρότι, όπως λένε οι Καναδοί, η χορήγησή της αποτελεί τμήμα των συμβατικών υποχρεώσεων του Δημοσίου. Το επιχείρημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν – και είναι – ότι άδεια δεν μπορεί να δοθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο πλευρές η διαδικασία της διαιτησίας.

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι μέτοχοι της Εldorado Gold άρχισαν να πιέζουν για λύση, οι σχέσεις των δύο πλευρών έφτασαν και πάλι στα άκρα και τελικά το σενάριο αναστολής των εργασιών στις Σκουριές έγινε πράξη.

Στην ανακοίνωσή της η Eldorado σημειώνει πως θα επανεξετάσει την επένδυσή της στις Σκουριές μόνο όταν θα παραλάβει τις απαιτούμενες άδειες και εφόσον το έργο αποκτήσει την κυβερνητική στήριξη. «Παρά το γεγονός ότι έχουμε πετύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές» ανέφερε στη δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Τζορτζ Μπερνς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ