ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβάδισμα Σέλινγκ για την προεδρία του Eurogroup βλέπει η «Handelsblatt»

Προβάδισμα Σέλινγκ για την προεδρία του Eurogroup βλέπει η «Handelsblatt»
AFP

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιοργκ Σέλινγκ φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στη θέση του προέδρου του Eurogroup σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και την αυστριακή «Kurier». Ο Σέλινγκ έχει γεννηθεί το 1953 και είναι υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας από το 2014.

Σύμφωνα με πηγές των εφημερίδων, το πράσινο φως για τον Σέλινγκ έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ύστερα από συνάντηση που είχαν για το θέμα αυτό. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάγερ, ο οποίος πάντως δεν θέλησε να αναφερθεί σε αυτή τη φάση σε συγκεκριμένα ονόματα.

Η θητεία του σοσιαλδημοκράτη Γερούν Ντεϊσελμπλούμ λήγει επίσημα στα μέσα του Ιανουαρίου αλλά η επίσημη ανακοίνωση για τον διάδοχό του φαίνεται να είναι θέμα μερικών μόνο ημερών. Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup θα γίνει στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Ποιον θέλει η Αθήνα στη θέση του Ντάισελμπλουμ

Προϋπόθεση για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος του Eurogroup είναι να κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη χώρα του. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι ακριβώς θα γίνει στην Αυστρία μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Σέλινγκ έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση του, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται. Ο Σέλινγκ ανήκει στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας.

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι θα είναι «μεγάλη τιμή» για την Αυστρία να ηγηθεί του Eurogroup πολιτικός από τη χώρα αυτή. Είχε επίσης πει ότι ο αριθμός των συνολικών υποψηφίων για τη σημαντική αυτή θέση αναμένεται να ανέλθει σε τέσσερα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ