ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο των θεσμών το ακάλυπτο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ

Στο στόχαστρο των θεσμών το ακάλυπτο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ
EUROKINISSI // ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Τα χρέη ιδιωτών προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και συγκεκριμένα οι οφειλές της εταιρείας Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE έχουν μπει στο στόχαστρο των θεσμών.

Να σημειωθεί πως ιδιώτες πελάτες της ΔΕΠΑ της οφείλουν από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς περίπου 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον η ELFE έχει απέναντι στη ΔΕΠΑ ληξιπρόθεσμο, εκκαθαρισμένο και απαιτητό χρέος ύψους περίπου 107 εκατ. ευρώ!

Η ELFE είναι η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), που το 2009 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το 2009 που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Από το 2011 άρχισε να εκτοξεύεται και πλέον ανέρχεται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Βαρίδι για τη ΔΕΠΑ το ακάλυπτο χρέος της ELFE – Αγγίζει τα 106,7 εκατ. ευρώ

Αν και το χρέος αυτό είναι ακάλυπτο στο σύνολό του η Διοίκηση της ΔΕΠΑ εξακολουθεί στη βάση δικαστικών αποφάσεων να επιτρέπει στην ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο για το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης προπληρώνοντας την εβδομαδιαία κατανάλωση με μεταχρονολογημένες επιταγές!

Αν και για το ζήτημα αυτό η διοίκηση της ΔΕΠΑ χρειάστηκε να δώσει επανειλημμένα εξηγήσεις στους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ), η συσσώρευση των χρεών της ELFE συνεχίζεται, δεδομένου ότι η επιχείρηση αερίου δεν έχει σταματήσει να προμηθεύει τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Κατά πληροφορίες προερχόμενες από την πλευρά των μετόχων της ΔΕΠΑ η σχετική πρακτική λαμβάνει στήριξη και από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ είναι σε γνώση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης.

Πάντως, μετά από αναφορές το θέμα απασχόλησε τους θεσμούς που κατά πληροφορίες ζήτησαν ενημέρωση από τους παρατηρητές στους στο ΤΑΙΠΕΔ. ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν τις εν λόγω οφειλές πηγή αδυναμίας για τη ΔΕΠΑ και ήδη υπάρχουν φόβοι πως αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη μπορούν να θέσουν προσκόμματα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Δεν έχει καταστεί γνωστό το εάν ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη στο πλαίσιο των συνάντησης που είχαν χθες στο υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ