ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση των προσπαθειών ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση

Επιτάχυνση των προσπαθειών ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση
Getty Images/Ideal Images/Milos Bicanski

Αν και τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο της τρίτης αξιολόγησης την εβδομάδα που εκκινεί στις 19 Νοεμβρίου και οι επικεφαλής θα ακολουθήσουν μετά από μια εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν τροχιοδεικτικές αναφορές που θα δίνουν το στίγμα των δανειστών.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Στο μέτωπο της αξιολόγησης ο ρυθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων είναι βραδύς. Από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί μόλις 25, ενώ τα περισσότερα «μέτρα ορόσημα» είναι ημιτελή. Να σημειωθεί πως στόχος της κυβέρνησης είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί τα 95 προαπαιτούμενα, αλλά αυτό με τους σημερινούς ρυθμούς μοιάζει δύσκολο.

Να τονιστεί πως το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πόσο από το μερίδιο της υπέρβασης του στόχου του 2017 θα μπορέσει τελικά να κατευθυνθεί στους πολίτες. Είναι ενδεικτικό πως οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα πρέπει να κατευθυνθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη -αν θέλει πραγματικά να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση - να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τους καταθέτες του και να επισπεύσει τους πλειστηριασμούς.

Προαπαιτούμενα, με πολιτικά ευαίσθητο περιεχόμενο είναι και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και το θεσμικό πλαίσιο της κήρυξης απεργίας στις επιχειρήσεις, για τα οποία όμως έχει βρεθεί το «Modus Vivendi» με τους δανειστές.

Εξίσου μεγάλο είναι το θέμα των επενδύσεων σε Ελληνικό και Σκουριές, με τους θεσμούς να θέλουν την ολοκλήρωση των σχετικών έργων ώστε να εισρεύσουν στην Ελλάδα προϋπολογισμένα έσοδα.

Στόχο της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν τελειώσει όλα, έλεγχος και προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια θα μείνει η τελευταία, τέταρτη αξιολόγηση, που αναμένεται να γίνει τον Μάιο. Έως τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα με ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Στο ενδιάμεσο, ήτοι στο διάστημα Φεβρουαρίου και Μαρτίου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (μετά το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης).

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι μέσα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, να ρυθμιστεί το ζήτημα των τόκων των δανείων του EFSF και να προετοιμαστεί το έδαφος για ομαλή επιστροφή στις αγορές (θα βοηθήσει σε αυτό το αποθεματικό των 15 δισ. ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ