ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για διαφθορά, παραγωγικό κενό και θυγατρικές τραπεζών στα Βαλκάνια

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για διαφθορά,  παραγωγικό κενό και θυγατρικές τραπεζών στα Βαλκάνια

Στην επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap), δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ της κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ, προχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του για την Ευρωπαϊκή οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ διατυπώνει συστάσεις για ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά και για απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, στην αναπτυγμένη Ευρώπη τα κενά παραγωγής μειώνονται (δηλαδή οι παραγωγικοί πόροι χρησιμοποιούνται πλήρως σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ), ενώ στην αναδυόμενη Ευρώπη η κυκλική ανάκαμψη φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρης.

«Εκτός από την Ελλάδα, στην αναπτυγμένη Ευρώπη, τα κενά παραγωγής εκτιμάται ότι είναι σχετικά μικρά, κλειστά ή θετικά. Το κενό παραγωγής στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2018», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης μείωσαν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω προσαρμογών στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ταμείο αυτό οδήγησε μόνο σε σταδιακή βελτίωση της καθαρής εξωτερικής θέσης της χώρας και συνεπώς τα πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017, 2,6% το 2018 και 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017).

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμά πως θα ανέλθει σε 1,7% του ΑΕΠ εφέτος, σε 1,1% το 2018 και πως το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2%. Για το δημόσιο χρέος θεωρεί πως θα ανέλθει σε 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, σε 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και σε 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα φθάσει το 0,2% αυτό το έτος και το 0,1% το 2018 και το 2019. Για την καθαρή εξωτερική θέση της χώρας (καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ) εκτιμά πως θα είναι αρνητική κατά 140,5% του ΑΕΠ εφέτος, κατά 130,8% του ΑΕΠ το 2018 και κατά 126,8% του ΑΕΠ το 2019.

Για την εγχώρια ζήτηση προβλέπει πως θα αυξηθεί κατά 0,6% εφέτος, κατά 2,4% το 2018 και κατά 1,9% το 2019. Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε ετήσια επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά σε 1,3% το 2018 και στο 1,4% το 2019. Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά ότι θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018 και στο 19,5% το 2019.

Τι αναφέρει για τις ελληνικές τράπεζες

Το ΔΝΤ στην έκθεση του κάνει ειδικές αναφορές στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια εστιάζοντας στην ανάγκη απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή.

Όπως αναφέρει, από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία.

«Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents).

Όπως τονίζεται, η οικονομική αναταραχή του 2015 στην Ελλάδα προκάλεσε εκροή καταθέσεων λιανικής στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών σε Σκόπια και Σερβία, με τις αρχές της περιοχής να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις πιέσεις μέσω ενός ευρέος φάσματος εργαλείων.

Κατά το ΔΝΤ η αναταραχή έχει υποχωρήσει σήμερα και το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης τους προβλέπουν σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

«Η Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία, σχεδιάζει να πωλήσει τις θυγατρικές της στην Αλβανία και τη Σερβία (εκτός από εκείνες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία). Ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, η Εθνική Τράπεζα, ενδέχεται να πρέπει να πωλήσει τις θυγατρικές της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο του 2018, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αλβανία, τα Σκόπια και τη Σερβία. Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε στις αρχές Αυγούστου να πωλήσει τη θυγατρική της στη Σερβία στην ουγγρική εταιρεία OTP. Η Alpha Bank ανακοίνωσε την 31η Ιανουαρίου 2017 ότι συμφώνησε με τον όμιλο MK της Σερβίας για την πώληση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Alpha Bank Srbija», τονίζει η έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ