ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Παρίσι η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών

Στο Παρίσι η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών
Reuters

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών από το 2019, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο νικητής αναδείχθηκε μέσω κλήρωσης καθώς Παρίσι και Δουβλίνο ισοψήφησαν στον τελευταίο γύρο με 13 ψήφους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εδρεύει σήμερα στο Λονδίνο, αλλά λόγω του Brexit θα μεταφερθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είναι ο οργανισμός της ΕΕ που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή ενός τυποποιημένου συνόλου κανόνων για τη ρύθμιση και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια αποτελεσματική, διαφανή και σταθερή ενιαία αγορά τραπεζικών προϊόντων στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών:

  • Συμβάλλει στη δημιουργία ενός ενιαίου, τυποποιημένου συνόλου κανόνων για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ – του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων.
  • Διασφαλίζει μια κεντρικά ελεγχόμενη δημοσιοποίηση δεδομένων για τις τράπεζες της ΕΕ (με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, της πειθαρχίας της αγοράς και της δημοσιονομικής σταθερότητας σε όλη την ΕΕ).
  • Προάγει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών για την εποπτεία των τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 1 χώρες, και ενεργεί ως διαμεσολαβητής σε διαφορές στις οποίες εμπλέκονται περισσότερες από 1 χώρες.
  • Προωθεί μια διαφανή, απλή και δίκαιη αγορά της ΕΕ για καταναλωτές χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, και εξασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση και προστασία των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ