ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνουν το Κοινωνικό Τιμολόγιο όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 150.000 ευρώ

Χάνουν το Κοινωνικό Τιμολόγιο όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 150.000 ευρώ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Βγαίνουν από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας 150.000 ευρώ και άνω, καθώς για τη χορήγησή του καθιερώνονται για πρώτη φορά περιουσιακά κριτήρια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι μείνουν εκτός ΚΟΤ θα χάσουν την έκπτωση 30%-35% που έχουν σήμερα, άρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις. Ταυτόχρονα δημιουργείται μια νέα κατηγορία στο ΚΟΤ, για περίπου 300.000 νοικοκυριά, δικαιούχους του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στους οποίους παρέχεται έκπτωση 70% στα τιμολόγια.

Τις εξαγγελίες έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ότι το ΚΟΤ πρέπει να αποτελέσει ένα μέτρο στήριξης των πραγματικά κοινωνικά αδυνάμων και χρήζει εξορθολογισμού, εννοώντας ότι σε αυτό έχουν παρεισφρήσει και πολλοί που δεν το δικαιούνται.

Τα 150.000 ευρώ ωστόσο αφενός δεν αποτελούν υψηλό όριο, που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ΚΟΤ και καταναλωτές με χαμηλής αξίας περιουσία, αφετέρου μένει να απαντηθεί κατά πόσο το περιουσιακό αυτό κριτήριο θα λαμβάνει υπόψη αν η ακίνητη περιουσία αποφέρει στον ιδιοκτήτη του εισόδημα ή όχι. Και αυτό, καθώς το να κατέχει κανείς ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία δεν του αποφέρουν έσοδα, παρά τον επιβαρύνουν με ΕΝΦΙΑ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ευκατάστατος.

Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και εξορθολογίζεται, έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει μια συγκεκριμένη κλίμακα να μη χρεώνεται με την υψηλότερη χρέωση για ολόκληρη την κατανάλωσή του. Ο νέος τρόπος υπολογισμού παρέχει οφέλη για όσους καταναλώνουν μεταξύ 1.600-2.000 κιλοβατώρες και κυρίως για όσους καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ