ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Reuters/ UMIT BEKTAS

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν τόσο για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αλλά και για πιθανές παρεμβάσεις Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 3,98 έναντι του δολαρίου το πρωί της Τετάρτης συνεχίζοντας μια πτωτική πορεία της τάξης του 17% από τον Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η υπόθεση του Τουρκο-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, η οποία απειλεί να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Ο κ. Ζαράμπ κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι συνωμότησε με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και με στελέχη κρατικής τράπεζας για να παρακάμψει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί Ομπάμα στο Ιράν εμπορευόμενος χρυσό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συμμετέχουν σε μια «ξεκάθαρη δολοπλοκία εναντίον της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι η υπόθεση Ζαράμπ «στοχεύει να πλήξει τους δεσμούς της Τουρκίας με το Ιράν, τη Ρωσία και άλλες χώρες», σύμφωνα με το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ