ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή πέντε λίστες με υποθέσεις φοροδιαφυγής

Στη Βουλή πέντε λίστες με υποθέσεις φοροδιαφυγής
(EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Πέντε λίστες με 2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς ονόματα και ΑΦΜ και με 44 υποθέσεις επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018.

Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για 44 υποθέσεις λαθρεμπορίου. Καταγράφονται ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις κατοικιών ή και επαγγελματικών εγκαταστάσεων 96 φυσικών και νομικών προσώπων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, χρυσού, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον κατάλογο αυτό ξεχωρίζουν δύο πολύ γνωστές υποθέσεις, της ΣΕΚΑΠ και των πλοίων «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» καθώς και στην εταιρεία πετρελαιοειδών του ιδιοκτήτη των ύο αυτών πλοίων Θεόδωρου Κουντούρη.

Η δεύτερη λίστα περιέχει 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με μεγάλη φοροδιαφυγή. Επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Στην τρίτη περιλαμβάνονται 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα πρόστιμα και οι φόροι φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη λίστα αφορά 342 υποθέσεις επιχειρήσεων στις οποίες δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την νομοθεσία στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους.

Η πέμπτη λίστα αφορά σε 165 επιχειρήσεις στις οποίες το 2016 μπήκε προσωρινό λουκέτο λόγω φοροδιαφυγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ