ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στρατηγική του ΟΠΕΚ κρατάει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου

Η στρατηγική του ΟΠΕΚ κρατάει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου
REUTERS/Stephane Mahe

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σκαρφάλωσαν ξανά οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα ανακοινώσουν στο τέλος του μήνα ότι θα συνεχίσουν να κρατούν μειωμένη την παραγωγή.

Οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης πετρελαίου West Τexas Intermediate (WTI) τον Ιανουάριο αυξήθηκαν στη Νέα Υόρκη κατά 2,2% και έφτασαν στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων τα 58 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του Brent στην αγορά του Λονδίνου για παράδοση επίσης τον Ιανουάριο αυξήθηκαν χθες κατά σχεδόν 1% και διαμορφώθηκαν στα 63 δολάρια το βαρέλι.

Το κόστος του μαύρου χρυσού έχει αυξηθεί αυτόν τον μήνα επειδή οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για να στηριχθούν σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές. Οι εκπρόσωποι από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για να καθορίσουν τη στρατηγική τους.

Στην προηγούμενη συνάντηση είχαν αποφασίσει να κρατήσουν την παραγωγή μειωμένη έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Τώρα εκτιμάται ότι θα επεκτείνουν ακόμη περισσότερο το διάστημα αυτό επειδή βλέπουν ότι η πολιτική τους φέρνει αποτέλεσμα, αυξάνοντας τα έσοδά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ