ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη για το 2018 αναμένουν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης

Ισχυρή ανάκαμψη για το 2018 αναμένουν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης
Reuters

Σημάδιά σημαντικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων καταγράφονται στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τις ελπίδες για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2018. Οι εταιρείες των χωρών της ζώνης του ευρώ ανακοίνωσαν αύξηση των προσλήψεων, οι οποίες πλέον έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

Οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιούνται καθώς αυξάνονται οι παραγγελίες προϊόντων και η βιομηχανική παραγωγή λόγω της αύξησης της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Ξεχωριστή μελέτη έδειξε επίσης ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Αλλά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, που είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ΕΕ, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 και μετά.

Εν μέσω των θετικών αυτών εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για ανάπτυξη και πλέον θεωρεί ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος θα ανέλθει σε 2,2% και το 2018 σε 2,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε κι άλλο τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο και πλέον διαμορφώνεται σε 57,5 μονάδες. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, τότε σηματοδοτεί ανάπτυξη. Στη Γερμανία, όπου η ανεργία βρίσκεται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες συνεχίζουν τις προσλήψεις για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα. Οι εξαγωγές της Γερμανίας συνεχώς αυξάνονται τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και έξω από αυτήν.

Ιδιαίτερη αισιοδοξία αποπνέει η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της Γαλλίας, η οποία στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. Πλέον στη χώρα καταγράφεται η υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υιοθετήσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο η οικονομία και οι επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ