ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοινωνικό μέρισμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε
REUTERS/Eric Gaillard

Σε λειτουργία είναι από το μεσημέρι της Κυριακής η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα μπορούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αν είναι δικαιούχοι και να δηλώσουν ότι αποδέχονται το κοινωνικό μέρισμα. Η διαδικασία γίνεται με έξι βήματα.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι χρήστες μπορούν μόνο να πάρουν πληροφορίες και όχι να υποβάλουν αίτηση με κωδικούς Taxisnet.

Σημειώνεται πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να κατατεθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το ποσό που αναλογεί στον κάθε δικαιούχο.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια κατανομής του κοινωνικού μερίσματος

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα των 20 εκατομμυρίων ευρώ καθορίζονται ως εξής, με βάση τις Νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
  • Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
  • Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
  • Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
  • Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως ευάλωτο νοικοκυριό, νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

4302527

Πηγή: Eurokinissi

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

  • Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριάμε ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
  • Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
  • Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο:Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

xxxx

Πηγή: Eurokinissi

Τα έξι βήματα για την υποβολή του αιτήματος

  1. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.
  2. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων. Η φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016.

-Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016 αλλά ήταν άνεργοι το 2017 θα λάβουν το μέρισμα, καθώς θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.

-Το τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο βάσει του οποίου θα κριθεί αν θα ληφθεί από κάποιον το κοινωνικό μέρισμα και το ύψος αυτού. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.

  1. Η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού και η συμπλήρωση έγκυρου αριθμού IBAN.
  2. Δήλωση φιλοξενούμενων και συνοικούντων. Οι φιλοξενούμενοι είναι δηλωμένοι στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αν, ωστόσο, απαιτηθεί θα ειδοποιηθεί ο φιλοξενούμενος, ώστε να μπει στο Taxis και να δηλώσει ότι συναινεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του.
  3. Σε αυτό το σημείο, το σύστημα απαντά στο εάν ο ενδιαφερόμενος πληροί τα κριτήρια για να λάβει το κοινωνικό μέρισμα ή όχι.
  4. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα, τότε θα πρέπει να κάνει αποδοχή του μερίσματος, ώστε αυτό να πιστωθεί στον λογαριασμό του. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος παραλείψει αυτό το βήμα τότε δεν θα λάβει το μέρισμα, ακόμη και αν θα έπρεπε να το λάβει.
4298439

Πηγή: Eurokinissi

Αχτσιόγλου: Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει το 32% του πληθυσμού

To 32% του πληθυσμού καλύπτει το κοινωνικό μέρισμα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» η Έφη Αχτσιόγλου, που παράλληλα τονίζει ότι η μέση ενίσχυση είναι άνω των 500 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει, επίσης, ότι το μέρισμα ενισχύει εκατομμύρια Έλληνες και παρέχει ουσιαστική στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, εξηγεί ότι για να καλυφθούν συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άνεργοι τουλάχιστον για 6 μήνες το 2017, αλλά είχαν εργασία και εισόδημα το 2016, υπάρχει πρόβλεψη ώστε λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ανεργίας του 2017 να αφαιρείται μέρος από τα εισοδήματα που είχε κάποιος δηλώσει ως εργαζόμενος το 2016.

«Η καλή δημοσιονομική πορεία του ασφαλιστικού συστήματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία όλου του κοινωνικού προϋπολογισμού» τόνισε επίσης η κ. Αχτσιόγλου, και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα και κάθε επίδοση της ελληνικής οικονομίας, για να βελτιώνεται η καθημερινότητα των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων». Προσθέτει, τέλος, ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση, αλλά τα ποσά θα πιστώνονται απευθείας στους δικαιούχους που μετά από αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου θα διαπιστώνεται ότι πληρούν τα κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ