ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρήτρα «ψαλίδι» για τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ

Ρήτρα «ψαλίδι» για τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μια ρήτρα που ενδεχομένως να επηρεάσει 1.370.667 φορολογούμενους που σήμερα απαλλάσσονται ή πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, συνομολόγησε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μνημονίου.

Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και η προσαρμογή τους στις εμπορικές θα γίνει τον Μάρτιο του 2018 αντί για το Δεκέμβριο του 2017 και οι δανειστές φοβούνται πως λόγω της μείωσης των τιμών θα μειωθεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αισθητά η βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Υπό το πρίσμα αυτό οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν πως ο εισοδηματικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν θα επηρεαστεί και έτσι επέβαλαν μια «δικλείδα ασφαλείας» ζητώντας από την κυβέρνηση να δεσμευθεί πως ο εισπρακτικός στόχος θα επιτευχτεί το 2018, εάν χρειαστεί, μέσω αυξήσεων στους συντελεστές του φόρου ή μέσω περικοπών στις ισχύουσες απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην πληρωμή, αλλά κυρίως για να υπάρξει χρόνος διορθωτικών κινήσεων, αποφασίσθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 να γίνει τον Ιούνιο, ώστε να αρχίσει ο φόρος να εξοφλείται από τον Ιούλιο, ήτοι σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε.

Πάντως, εάν έως τον Ιούνιο καταδειχθεί πως ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί -κάτι που θα προκύψει εάν η εκκαθάριση δείξει πως βεβαιώνονται έσοδα λιγότερα από 3 δισ. ευρώ- τότε η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αυξήσει τους συντελεστές, είτε να μειώσει τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα 1.370.667 φορολογούμενοι απαλλάσσονται ή πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, με την απώλεια των κρατικών εσόδων από τις ελαφρύνσεις αυτές να υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας χορηγείται πλήρης απαλλαγή στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγό και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα εν λόγω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται 67.054 φορολογούμενοι και η απώλεια εσόδων από την έκπτωση είναι της τάξεως των 8,52 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα δε οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα εν λόγω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται 1.303.609 φορολογούμενοι και η απώλεια εσόδων από την έκπτωση είναι της τάξεως των 84,5 εκατ. ευρώ.

Εάν μπει «μαχαίρι» στις απαλλαγές και τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ πολλοί από τους φορολογουμένους αυτούς θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ