ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Επιδόματα, συντάξεις, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Αξιολόγηση: Επιδόματα, συντάξεις, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ολοήμερες διαπραγματεύσεις θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) σε μια προσπάθεια να κλείσουν ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, των συντάξεων, της δημοσιονομικής διαχείρισης, των αγορών προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας και των μεταφορών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει από χθες τις προτάσεις των θεσμών για το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου, στο οποίο κατά δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ακόμη «αρκετά κόκκινα σημεία». Το γεγονός πάντως ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει ενεργά στη διαπραγμάτευση, αλλά έχει ρόλο «παρατηρητή» – κάτι που ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις- διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα μη δημοσιονομικού περιεχομένου.

Στόχος των σημερινών συναντήσεων που θα εκκινήσουν στις 10.30 το πρωί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και θα ολοκληρωθούν μετά τις 6 με τη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη είναι να γεφυρωθούν διαφορές και να οδηγηθούμε αύριο πιο κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Αυτή η συμφωνία θα τεθεί τη Δευτέρα αρχικά υπόψη του EuroWorking Group και εν συνεχεία θα ενημερωθεί το Eurogroup.

Σήμερα η συζήτηση για τα επιδόματα θα επικεντρωθεί στο πώς θα χρηματοδοτηθούν τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με τα 240 εκατ. ευρώ, από τα 320 εκατ. ευρώ που προέκυψαν ως εξοικονόμηση από την επισκόπηση δαπανών για το 2018.

Η συμφωνία προβλέπει παρεμβάσεις τόσο στο ύψος των παροχών, όσο και στο ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων, με πιθανές μικρές αυξήσεις στο επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού, αλλά και περικοπές στο επίδομα που λαμβάνουν όσοι έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Στο θέμα των συντάξεων που θα ακολουθήσει εκείνου των επιδομάτων κυρίαρχη θέση θα έχουν τόσο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και το θέμα του επαναϋπολογισμού των συντάξεων, ώστε να εκδοθούν οι προσωπικές διαφορές των ήδη συνταξιούχων στη βάση του Νόμου Κατρούγκαλου.

«Λευκός καπνός» αναμένεται στα ενεργειακά, όπου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις αλλαγές σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ.

Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στην πώληση των μονάδων Μελίτης Ι και της άδειας κατασκευής της Μελίτης ΙΙ, καθώς και των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης. Εκεί που δεν έχουν καταλήξει είναι το τι θα γίνει με το μέλλον των περίπου 1.300 εργαζομένων στις τέσσερις μονάδες, με το market test και τις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (NOME).

Στην αγορά φυσικού αερίου εξετάζεται η αλλαγή της σχέσης της ΔΕΠΑ με τις θυγατρικές της ΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής, εξαγοράζοντας το ποσοστό 49% της Shell.

Τέλος, στη συνάντηση Σπίρτζη – θεσμών αναμένεται να εξεταστούν οι αλλαγές στα επιδόματα μεταφορών και η πολιτική μειωμένων εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, στη βάση της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ