ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα

Συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα
EUROKINISSI

Θετική έκβαση είχαν οι βραδινές διαπραγματεύσεις, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών στα θέματα της ενέργειας.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως έκλεισαν οι ενεργειακές εκκρεμότητες για την τρίτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε συμφωνία στα βασικά και τα επιμέρους θέματα, ενώ οριστικοποιήθηκε η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ (Μελίτη 1,2 και Μεγαλόπολη 3,4).

«Σήμερα υπήρξε συμφωνία με την DG Comp και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το market test για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης», σημείωσε.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Τη διαδικασία θα κάνει η ΔΕΗ, η οποία θα προσλάβει σύμβουλο για το σκοπό αυτό, ενώ η επιχείρηση θα κάνει επίσης την αποτίμηση και την διαδικασία απόσχισης.

Κατά τον κ. Σταθάκη, η συμφωνία θα διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς. «Οι θέσεις εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας», είπε.

Σε ότι αφορά στις λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου, τόνισε πως η ΔΕΗ μπορεί ελεύθερα να αναζητήσει επενδυτή, ενώ αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ να απαντήσει και στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας.

Στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε πως θα προχωρήσει το σχέδιο των τριών εταιρειών (δηλαδή ΔΕΠΑ, Shell και ENI) και η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης και θα μείνει στην ΕΠΑ Αττικής στην οποία πιθανότατα θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό από αυτό που έχει σήμερα (51%). Όπως ξεκαθάρισε, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στη διαπραγμάτευση έκλεισαν και τα υπόλοιπα ενεργειακά εκκρεμή θέματα που σχετίζονταν με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τη χρέωση προμηθευτή και το μεταβατικό μηχανισμό που αφορά σε μονάδες υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για αύριο Σάββατο περιλαμβάνει στις 12 το μεσημέρι συζήτηση για τα δημοσιονομικά, στη 1 το μεσημέρι θα εξετασθούν τα φορολογικά και στις 2:30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα χρηματοπιστωτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ