ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθούν 82 προαπαιτούμενα μετά την τρίτη αξιολόγηση

Ακολουθούν 82 προαπαιτούμενα μετά την τρίτη αξιολόγηση

Υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα θα αποφασίσει στις 22 Ιανουαρίου να χορηγήσει την επόμενη δόση που θα «ξεκινά» από τα 5 δισ. ευρώ.

Συνολικά στα 18,4 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα κατά την τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση, σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα από την Αθήνα. Ο ίδιος είπε πως στα τέλη Μαΐου αρχές -Ιουνίου θα αποφασιστεί το πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα παραμείνουν αδιάθετα (περίπου 27,4 δισ. ευρώ) από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM.

Για την τέταρτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος ανέφερε πως θα περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα και πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εως τις αρχές Μαΐου.

Για το θεμα των πλειστηριασμών υπογράμμισε πως θα πρέπει να αυξηθούν, τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηλεκτρονικοί, ενώ εστίασε την προσοχή στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά στην περίπτωση του Ελληνικού που ζήτησε να ξεκινήσουν να δουλεύουν οι μπουλντόζες.

Για το θέμα της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατή και επεσήμανε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι στήριξης των νησιωτών πέραν της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ.

Για το αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 σημείωσε είπε ότι τον Μάιο θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ για το αν προβλέπεται η επίτευξη του στόχου το 2018. «Είναι θέμα του ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα είναι μέρος του προγράμματος. Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο στόχος για την ανάπτυξη το 2017 δεν θα αποκλίνει σημαντικά από την αρχική πρόβλεψη και εξήρε την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος κατά το τρέχον έτος.

Τέλος, έκανε εγκωμιαστική αναφορά στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους ύψους 25,5 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την όλη διαδικασία και τον τρόπο που αυτή έτρεξε από τον ΟΔΔΗΧ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ