ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Βαθιά ριζωμένα προβλήματα θα παραμείνουν και μετά το Μνημόνιο

Κοστέλο: Βαθιά ριζωμένα προβλήματα θα παραμείνουν και μετά το Μνημόνιο
EUROKINISSI

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά πολλά βαθιά ριζωμένα προβλήματα θα παραμείνουν και μετά τον Αύγουστο. Δεν θα έχουν υλοποιηθεί όλα μέχρι τότε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους. «Υπάρχει μία θετική τροχιά που επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τις 22 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup», είπε.

Ο κ. Κοστέλο στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υλοποιηθούν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο που είναι οι συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες θα διασφαλίζουν την πλήρη βιωσιμότητα, καθώς και τον τύπο της υποστήριξης που θα έχει η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται συνολικά με 110 απαιτούμενα από τα οποία έχουν υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο, όπως είπε το στέλεχος της Κομισιόν, ενώ πολλές δράσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ορισμένα νομοσχέδια θα κατατεθούν πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή, ενώ άλλες ρυθμίσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο. Ο ίδιος είπε πως η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα τα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι η εμπιστοσύνη «και συγκεκριμένα οι πολίτες και οι επενδυτές να δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωση του προγράμματος».

Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, ο κ. Κοστέλο τόνισε πως έχει συμφωνηθεί το ύψος του πλεονάσματος για το 2017 με τα Ευρωπαϊκά όργανα να θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα υπάρξει περιθώριο ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.

Για τις τράπεζες είπε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. «Τώρα, θέλουμε να δούμε δράσεις για την υλοποίησή τους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, η προσοχή μας είναι εστιασμένη στην υλοποίηση», ανέφερε. Αναγνώρισε πως υπάρχει πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια προσπαθειών, προκειμένου το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα.

Όσον αφορά στις εκδόσεις χρέους στις οποίες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για χρηματοδότηση από την αγορά, δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές» και εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντική η αναδιάρθρωση του χρέους για τη ρευστότητα της χώρας.

«Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα, γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά μόνο εάν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ