ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι για τα νέα ελληνικά ομόλογα

Ράλι για τα νέα ελληνικά ομόλογα
Shutterstock Stock Photos

Στα ύψη ανέβηκαν σήμερα Τρίτη οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων που προέκυψαν από την ανταλλαγή χρέους (swap) ύψους 25,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η συναλλαγή της ανταλλαγής και άμεσα έγινε εμφανές πως το swap βελτίωσε τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων βελτιώνοντας το «ασφάλιστρο κινδύνου» και εξομαλύνοντας την καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η οποία προσεκτικά και μεθοδευμένα δρομολόγησε τη συναλλαγή.

Το δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,8%, υποχωρώντας κατά 4% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση όταν και η απόδοσή του ήταν 5,4%. Το διετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 2,4% όταν χθες είχε απόδοση 3%.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων - και συνακόλουθα η μεγάλη αύξηση των τιμών τους- σχετίζεται και με την συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση η οποία αύξησε την επενδυτική εμπιστοισύνη.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ομολόγων αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι μήνας περιορισμένων συναλλαγών για την αγορά ομολόγων, μπορεί να υποστηριχθεί πως τον Ιανουάριο εάν όλα κυλήσουν ομαλά στο μέτωπο της αξιολόγησης οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω.

Αυτό θα βοηθήσει τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές. Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση επταετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 4%, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έκδοση τριετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 3%, με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που προγραμματίζεται για τον Μάιο.

Στόχος είναι η άντληση 6 δισ. ευρώ περίπου, που μαζί με τα 9 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ESM, θα δημιουργήσουν ένα απόθεμα ασφαλείας τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 μηνών μετά τον Αύγουστο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ