ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ φοβάται ότι η Κίνα μπορεί να γίνει η νέα Lehman Brothers

Το ΔΝΤ φοβάται ότι η Κίνα μπορεί να γίνει η νέα Lehman Brothers
Getty Images/Ideal Images/China Photos / Stringer

Η επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να προέλθει από την Κίνα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που χτυπά το καμπανάκι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το Ταμείο διαπίστωσε ότι οι πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες με βάση τα διεθνή στάνταρ. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα χρέη των νοικοκυριών έχουν κάνει άλμα τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι οι πιέσεις που υπάρχουν να διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα έχουν οδηγήσει στην πρακτική να στηρίζονται με μεγάλα κεφάλαια ακόμη και επιχειρήσεις που θα έπρεπε να κλείσουν.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εντοπίζει τρεις βασικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα όπου τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινδυνεύουν να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι έχουν πλέον δοθεί πάρα πολλά επισφαλή δάνεια λόγω ισχυρών πολιτικών πιέσεων να μείνουν ανοικτές μη βιώσιμες επιχειρήσεις αντί να τις αφήσουν να κλείσουν.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι μεγάλο μέρος του δανεισμού έχει φύγει από τα χέρια των παραδοσιακών τραπεζών και πλέον γίνεται από το λεγόμενο «σκιώδες τραπεζικό σύστημα», στο οποίο οι Αρχές έχουν μικρότερη εποπτεία.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι ότι πλέον πολλοί επιχειρηματίες και επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν πολύ μεγάλους επενδυτικούς κινδύνους επειδή στη χώρα έχει εδραιωθεί το σκεπτικό πως ό,τι και να γίνει, η κυβέρνηση θα σπεύσει να διασώσει κρατικές εταιρείες και οντότητες που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ