ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω των 6 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Άνω των 6 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανεξάρτητα από το εάν η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αποτέλεσε μια προσπάθεια να αποδράσει ο ίδιος από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Τουρκία και να μεταθέσει τη συζήτηση από τα σκάνδαλα σε εθνικιστικά ζητήματα, τα πολιτικά παίγνια δεν επηρεάζουν τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας που βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με στοιχεία σήμερα οι ελληνικές εταιρείες έχουν συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ στην γειτονική χώρα.

Την τρέχουσα περίοδο το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδος – Τουρκίας είναι πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία ανήλθαν σε 1,25 δισ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που εισήγαγε η Ελλάδα από την Τουρκία ήταν αξίας 1,037 δισ. ευρώ! Σε ετήσια βάση οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμό 49%, ενώ οι εισαγωγές από την γείτονα χώρα σημειώνουν άνοδο κατά μόλις 2,9%.

Τα καύσιμα αποτελούν το 57,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σημαντικές είναι οι εξαγωγές βαμβακιού (7,7% του συνόλου), πλαστικών (7,1%), μηχανολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου, χαλκού και δημητριακών. Το εξαγόμενο βαμβάκι αποτελεί πρώτη ύλη για την τουρκική βιομηχανία, ενώ οι εξαγωγές δημητριακών αφορούν κυρίως σε ρύζι (87%) και σιτάρι (13%).

Οι Τούρκοι είναι καλοί μας πελάτες και στον τουρισμό. Το 2017 σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς ήταν έτος ρεκόρ για τις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών. Συνολικά ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, επίδοση που είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την τουριστική δαπάνη ανά διανυκτέρευση οι Τούρκοι κατατάσσονται πρώτοι στη λίστα με δαπάνη 90,8 ευρώ και ακολουθούν οι Αμερικανοί με 90 ευρώ, οι Αυστραλοί με 86 ευρώ και οι Γάλλοι με 65 ευρώ. Και τα στοιχεία αυτά βεβαίως αφορούν στη μέση διανυκτέρευση στην Αθήνα και όχι τις μυκονιάτικες νύκτες των Τούρκων μεγιστάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ