ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ ανησυχεί για τη μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ

Η ΕΕ ανησυχεί για τη μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ
REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και κορυφαίων οικονομο- λόγων και πολιτικών έχει προκαλέσει το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να αναθεωρήσει σημαντικά τη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών με μεγάλες μειώσεις, επιφέροντας όμως πλήγμα στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ.

Σε κρατικό επίπεδο οι πρώτες αντιδράσεις, έστω και ανεπίσημες, έχουν καταγραφεί πρώτα από το Παρίσι.

Η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με άλλες χώρες της ευρωζώνης για να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει μια σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για τις θυγατρικές ευρωπαϊκές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

Το Παρίσι ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα φορολογεί η αμερικανική κυβέρνηση τις θυγατρικές των ευρωπαϊκών εταιρειών που βρίσκονται στις ΗΠΑ για τα αγαθά που θα πουλάνε στην Αμερική, ανέφεραν πηγές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το θέμα συζητήθηκε ήδη στο προηγούμενο Eurogroup χωρίς να ανακοινωθεί ουσιαστικά κάτι επίσημα, αλλά αναμένεται ότι θα επανέλθει πάλι στην ατζέντα καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία οριστικοποίησης του σχεδίου Τραμπ – κάτι που πρόκειται να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σε επίπεδο οικονομολόγων και πολιτικών, οι πρώτες αντιδράσεις αφορούν τις επιπτώσεις στο ίδιο το εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο νομπελίστας στην οικονομία Ρίτσαρντ Θέιλερ κατηγορεί τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα αυξήσουν σημαντικά τις ανισότητες και τις ευκαιρίες για φοροαποφυγή. Ο Θέιλερ τάσσεται ουσιαστικά με τους επικριτές του Τραμπ που πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα ωφελήσουν μόνο τους πλούσιους και τις πολυεθνικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ