ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όμηροι» του ΕΦΚΑ χιλιάδες διπλοσυνταξιούχοι

«Όμηροι» του ΕΦΚΑ χιλιάδες διπλοσυνταξιούχοι
EUROKINISSI

Όμηροι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του υπουργείου Εργασίας είναι χιλιάδες «διπλοσυνταξιούχοι», ασφαλισμένοι δηλαδή που θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα σύνταξης σε δύο ή περισσότερα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Σύμφωνα με καταγγελίες από Ενώσεις Συνταξιούχων η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των «διπλοσυνταξιούχων» από τον ΕΦΚΑ για όσους υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης για δεύτερη σύνταξη μετά από τις 12/05/2016 και την ενεργοποίηση του «Νόμου Κατρούγκαλου» έχει παγώσει.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται από τα υποκαταστήματα παροχών συντάξεων ότι, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφάλισης στις περιπτώσεις τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων καθώς εκκρεμούν οδηγίες από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ για την εφαρμογή του Ν.4387/2016 (Νόμου Κατρούγκαλου).

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ με την σειρά της, αναμένει την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων από το υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα από το γραφείο του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.

Σε αλλεπάλληλες οχλήσεις των ασφαλισμένων στο γραφείο του κ. Πετρόπουλου κατά τους τελευταίους μήνες, η απάντηση είναι ότι το ζήτημα εξετάζεται, χωρίς να δίδεται κάποια άλλη πληροφορία.

Το πρόβλημα στην λήψη δεύτερης σύνταξης έγκειται στην ερμηνεία των άρθρων 7, 28 και 36 του Ν.4387/2016, τα οποία προβλέπουν αντίστοιχα για την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη καθώς και για την παράλληλη ασφάλιση.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι 20 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου, εκκρεμούν ακόμη εφαρμοστικές εγκύκλιοι, την ίδια στιγμή που η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση σπεύδει για την έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ