ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Το Φεβρουάριο η συζήτηση για το χρέος και οι αποφάσεις του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Το Φεβρουάριο η συζήτηση για το χρέος και οι αποφάσεις του ΔΝΤ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την άποψη πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου Invest in Greece που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη η Capital Link.

Ο υπουργός υποστήριξε πως οι συναντήσεις του πήγαν καλύτερα ότι ανέμενε. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι πεπεισμένοι οι επενδυτές όλων των ειδών ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Όλοι δεν συζητάνε πλέον τι έκανε η Κυβέρνηση, αλλά τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Έχω δει μια μεγάλη γκάμα επενδυτών που ενδιαφέρονται για άμεσες ξένες επενδύσεις που ενδιαφέρονται για μετοχές, που επενδύουν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, που έχουν διαφορετικές ανησυχίες και ερωτηματικά, αλλά όλα με θετικό πρόσημο. Τους προβληματίζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και όχι η Ελλάδα», είπε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ ο υπουργός είπε πως η αίσθησή του είναι ότι θέλει να παραμένει στο πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τρέχει. Έχει ενεργοποιηθεί με την έννοια ότι εμείς όχι μόνο καλύπτουμε τα ορόσημα από το πρόγραμμα του ESM αλλά και τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ. Τώρα πια ότι έχουν να πουν το έχουν πει», σημείωσε.

Ο υπουργός είπε πως το Φεβρουάριο θα γίνει η συζήτηση για χρέος και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή. «Το ΔΝΤ το Φεβρουάριο θα θέλει να έχουμε τελειώσει τα προαπαιτούμενα τα δικά τους και από την άλλη την συζήτηση για το χρέος», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο τελευταίο Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος. Δεν έχει παγώσει. Θέλουμε διευκρινίσεις για τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2017, θέλουμε να δούμε τι σημαίνει για παράδειγμα η ρήτρα ανάπτυξης και να γίνει πιο συγκεκριμένο τι θέλουν να γίνει για το χρέος».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει στο EuroWorking Group να λάβει κάτι παραπάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση παράλληλα μετά το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ο υπουργός ανέφερε πως το θέμα είναι να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι υπάρχει προστασία για αυτούς που πρέπει να υπάρχει. «Υπήρχαν δυσκολίες λόγω κρίσης. Έχουμε βάλει ένα πλέγμα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018. Δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει τότε η προστασία. Δεν σταματάει ο νόμος αλλά δεν μπορούν να μπούνε άλλοι μετά το 2018», είπε.

Για την επένδυση της Exin στην Εθνική Ασφαλιστική ο υπουργός απάντησε τα εξής: «Εγώ άκουσα τον κ. Κουδούνη να λέει για ποιους λόγους είναι ευχαριστημένος με αυτήν την επένδυση. Ότι κοίταξαν το περιουσιακό στοιχείο που θα αγόρασουν και δεύτερον την ελληνική οικονομία και είναι ευχαριστημένοι και από τις δυο πλευρές. Ακούσατε τον ίδιο τον κ. Κουδούνη να το λέει», ανέφερε.

Τέλος, ανέφερε πως η Ελλάδα βγαίνει και δανείζεται από τις αγορές όταν και όπως πρέπει. «Δεν κάνουμε κινήσεις για λόγους επικοινωνίας. Ξέρουμε ότι αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές που δεν ανακοινώνεται πριν βγούμε. Με αυτό το πρόγραμμα συνεχίζουμε. Πρέπει να δώσω τα εύσημα στον διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιο Παπαδόπουλο που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι προηγούμενης κυβέρνησης που είναι άξιοι αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ