ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνά στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών η ΕΑΒ

Περνά στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών η ΕΑΒ
ΕΑΒ

Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των θεσμών και συμφώνησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία να περάσει στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη θυγατρική του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η μεταβίβαση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών έγινε στη βάση έκθεσης εξωτερικού σύμβουλου που γνωμοδότησε πως η μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ είναι εφικτή «χωρίς να διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια».

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει βρεθεί σε δυσμενή οικονομική θέση, καθώς το Δημόσιο που είναι και ο βασικός της μέτοχος δεν έχει προχωρήσει από το Σεπτέμβριο σε αύξηση κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τις ΗΠΑ. Η ΕΑΒ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την Πολεμική Αεροπορία και το υποκατασκευαστικό έργο που της έχουν αναθέσει οι αμερικανοί της Lockheed Martin με την αναβάθμιση δομικών τμημάτων και εκσυγχρονισμού ηλεκτρονικών συστημάτων αεροσκαφών, όπως των P-3B, των C-130H και των F-16.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ έχει προσφάτως επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα και ειδικότερα τα εργοστάσια αεροσκαφών όπου διεκπεραιώνονται οι παραγγελίες της Lockheed Martin.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ