ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξησε στο 1,5% τα επιτόκια του δολαρίου η Fed

Αύξησε στο 1,5% τα επιτόκια του δολαρίου η Fed
Reuters

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν την Τετάρτη τα επιτόκια στο 1,25 με 1,5%, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το outlook των επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να βλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, παρά την πρόβλεψη τους για επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και το 2019, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Προβλέπουν ωστόσο πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 2,1%. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,9% την επόμενη χρονιά, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις προβλεπόταν πως θα διαμορφωθεί στο 4,1%.

Ο πληθωρισμός ωστόσο αναμένεται να παραμείνει κάτω από το στόχο του 2% για μια ακόμη χρονιά, κάτι που ίσως εξηγεί την απόφαση των μελών της Fed να μην επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η Fed βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,5% για φέτος, στο 1,9% για την επόμενη χρονιά και στο 2% για το 2019, όπως και στις προηγουμένως.

Η απόφαση για την τρίτη φετινή αύξηση επιτοκίων λήφθηκε με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ