ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Παρατείνεται έως το 2020 η χρέωση τόκων με τον μήνα

Εφορία: Παρατείνεται έως το 2020 η χρέωση τόκων με τον μήνα
Shutterstock Stock Photos

Την άδικη πρακτική να επιβαρύνει με τόκους υπερημερίας για ολόκληρο το μήνα φορολογούμενους που καθυστέρησαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στην εφορία ακόμη και μια ημέρα θα συνεχίσει για ακόμη 24 μήνες το Δημόσιο.

Η εφορία θα εξακολουθήσει έως την 1η Ιανουαρίου 2020 να επιβάλλει μηνιαίες προσαυξήσεις σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών, αντί της προβλεπόμενης μετάβασης σε καθεστώς τόκου ανά ημέρα καθυστέρησης, από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο παρατείνεται για τα έτη 2018 και 2019 η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ορίζουν ότι ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζεται μηνιαία κατά την είσπραξη για ολόκληρο τον μήνα και πως κατά την είσπραξη του δημοσίου εσόδου εισπράττονται υποχρεωτικά επί του καταβαλλόμενου ποσού της οφειλής, οι αναλογούντες τόκοι και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής για το θέμα:

»Με τις διατάξεις των άρθρων 116 και 117 τροποποιούνται οι ήδη υφιστάμενες μεταβατικές διατάξεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο ισχύος του νέου τρόπου υπολογισμού των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής των δημοσίων εσόδων και τη σειρά είσπραξης αυτών τόσο κατά το άρθρο 72 (πρώην 66) του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής διαδικασίας) όσο και κατ' αναλογία, κατά το άρθρο 6 του ν. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.) και δίνεται παράταση για τον χρόνο εφαρμογής τους.

»Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι πρέπει σε ένα πολύ σύντομο, έως τις 31.12.2017, χρονικό διάστημα, να διενεργηθούν πολλαπλές τροποποιήσεις και προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα ΟΠΣ TAXIS και TAXISnet προκειμένου να υπολογίζονται τόκοι, ανά ημέρα, κατά την είσπραξη για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 53 του Κ.Φ.Δ. και την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε. και να εφαρμοστεί η σειρά πίστωσης των καταβαλλόμενων ποσών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Κ.Φ.Δ. και την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.

»Η προτεινόμενη παράταση κρίνεται αναγκαία, επίσης ενόψει της πληθώρας και της προτεραιοποίησης των στόχων και δράσεων του επιχειρησιακού σχεδίου της Α.Α.Δ.Ε. έτους 2017, όπως του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ν. 4469/2017 κ.α., για τους οποίους απαιτείται η συνδρομή των αρμόδιων για τις μηχανογραφικές εφαρμογές υπηρεσιών της Α.Α.ΔΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ