ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τον «κουμπαρά» της μετά – Μνημονιακής εποχής

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τον «κουμπαρά» της μετά – Μνημονιακής εποχής
Shutterstock Stock Photos

Εντατική είναι η προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου να σχηματιστεί ο «κουμπαράς ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Στον εν λόγω κουμπαρά έχουν τοποθετηθεί ήδη 1,4 δισ. ευρώ και αναμένεται να μπουν ακόμη 15 δισ. ευρώ, από χρήματα του ESM και τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις εκδόσεις ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με διάρκεια έως και δέκα ετών, με στόχο να αντληθούν τα ποσά που χρειάζονται πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και η επιστροφή των αποδόσεων του νέους δεκαετούς ομολόγου, κάτω του 4%, σε επίπεδα του 2006, σε προ κρίσης επίπεδα, βοηθά αυτό το σχεδιασμό. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,95%, σημειώνοντας πτώση 21 μονάδων βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) σε ημερήσια βάση. Το διετές ομόλογο βρέθηκε στο 1,9%.

Οι αγορές και η πειθαρχική δράση τους θα είναι ο βασικός κριτής για την επαλήθευση ή τη διάψευση των προσδοκιών και στο σημείο αυτό, αναλυτές. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2006, μετά το επιτυχές swap ομολόγων, αλλά και τις προσδοκίες ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Αν το σενάριο στραβώσει, οι αποδόσεις θα γυρίσουν και πάλι.

Tα μηνύματα του νέου προέδρου του Eurogroup είναι ξεκάθαρα.Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα πριν γίνει η παραμικρή ελάφρυνση στο χρέος, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν ακόμα «ενδιάμεσα βήματα». Αυτά τα ενδιάμεσα βήματα μεταρρυθμίσεων οι δανειστές τα θέλουν όλα στην ώρα τους, χωρίς πισωγυρίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ