ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διήμερο συγκρούσεων για την οικονομία στη Βουλή

Διήμερο συγκρούσεων για την οικονομία στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να παραθέσει τους τρόπους με τους οποίους θα μεταθέσει το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής από τη φορολογία στην περιστολή δαπανών θα καλέσει τη Νέα Δημοκρατία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη σημερινή και αυριανή συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με τι οποίες δεσμεύτηκε για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ και περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών, με παράλληλη μεταρρύθμιση του κράτους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καλούν τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει στη Βουλή ποια δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει, εφόσον η δική της διαπραγμάτευση, για ακόμα χαμηλότερα πλεονάσματα δεν πετύχει.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη ο προϋπολογισμός του 2018, προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό περιβάλλον και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ελληνική Δημοκρατία εδώ και μία δεκαετία.

Κατά τα ίδια στελέχη, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης από τη δημοσιονομική προσαρμογή» και η μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφότου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, έκανε τη δημοσιονομική προσαρμογή πολύ ηπιότερη απ’ ότι θα ήταν διαφορετικά, με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως εξηγούν, το 2018 η Ελλάδα θα πιάσει τον φιλόδοξο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να διατηρήσει για μερικά χρόνια. «Θα ήταν καλό να ήταν χαμηλότερο, αλλά δεν συνεπάγεται επιπλέον λιτότητα. Δεν συνεπάγεται επιπλέον μέτρα», αναφέρουν σχετικά και κατηγορούν τη ΝΔ για το ότι υποκρίνεται πως τα σημερινά πλεονάσματα είναι υπέρογκα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που το καλοκαίρι του 2015 μείωσε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, από 3% για το 2015 σε -0,25%, από 4,5% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα, σε 0,5% και 1,75% και από 4,2% το 2018 και μεσοπρόθεσμα σε 3,5%. Και πέτυχε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου αυτά τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα να μην βάλουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρουν σχετικά.

Στη βάση αυτή υπογραμμίζουν πως η πραγματικότητα είναι πως χαμηλότερα πλεονάσματα είτε θα θέσουν το χρέος σε μη βιώσιμη τροχιά είτε συνεπάγονται σημαντικά μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι κάτι που κανείς μπορεί να αποφασίσει μονομερώς και είναι κάτι που η Ελλάδα πρέπει να κάτσει να συζητήσει με τους άλλους 18 εταίρους στην ευρωζώνη και με τους τέσσερις θεσμούς», σημειώνουν σχετικά, δείχνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «εμπεδώσει» τους πολιτικούς συσχετισμούς στην ευρωζώνη και πως η ΝΔ είναι αυτή που κάνει πως δεν τους θυμάται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ