ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΛΘ: Αγκάθι η εγγυητική για την κοινοπραξία Σαββίδη

ΟΛΘ: Αγκάθι η εγγυητική για την κοινοπραξία Σαββίδη
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Eντονο παρασκήνιο εξελίσσεται γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ λόγω των εγγυητικών επιταγών της ρωσικής τράπεζας που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης την περασμένη Πέμπτη. Στην ιστορία φαίνεται να μπαίνει σφήνα και η Dubai Ports, η οποία θα είναι ο αμέσως επόμενος προτιμητέος συνομιλητής του ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση που η κοινοπραξία των Γάλλων της CMA, των Γερμανών της DIEP και του Ιβάν Σαββίδη εκπέσει.

Η τελευταία, που αποκαλείται Southeast Gateway - Thessaloniki, σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε αργά το απόγευμα χθες νέα εγγυητική από την ανακεφαλαιοποιημένη πλέον ρωσική τράπεζα Promsvyazbank. Ως γνωστόν, η ένταξη της τελευταίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τη Μόσχα την προηγουμένη Πέμπτη οδήγησε σε αναβολή την υπογραφή της σύμβασης την Παρασκευή.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η λήψη της εγγυητικής επιστολής και αυτή εγκριθεί από τους νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού.

Συγκεκριμένα, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να μη γίνει δεκτή η εγγυητική λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, συμφέρει την Dubai Ports (DP), η οποία επίσης διεκδίκησε ανοιχτά και μέχρι το τέλος το 67% του ΟΛΘ και έχει κάθε λόγο να το θέλει ακόμα. Τώρα τελευταία μάλιστα για έναν λόγο παραπάνω. Το άλλο λιμάνι που έχει η DP στην περιοχή των Βαλκανίων (Κονστάντσα στη Ρουμανία) νομοτελειακά θα απαξιωθεί από την ανάπτυξη του ΟΛΘ.

Όμως ακόμα και εάν όλα εγκριθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών την Πέμπτη, η ιδιωτικοποίηση δεν θα έχει τελειώσει. Η εξαγορά θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Επιτροπή Αντα- γωνισμού και κατόπιν ο ΟΛΘ θα πρέπει να υπογράψει νέα σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί ο επενδυτής. Αφού γίνουν όλα αυτά θα καταβληθεί το τίμημα των 232 εκατ. και θα περάσει από το Χρηματιστήριο το πακέτο των μετοχών του 67% στην Southeast Gateway - Thessaloniki.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ