ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειωμένες κατά 12% οι παραγγελίες

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειωμένες κατά 12% οι παραγγελίες
EUROKINISSI

Αν και ο Δεκέμβριος κοντεύει να φτάσει στο τέλος του και η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2017-18 δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, θεωρείται βέβαιο ότι το σχετικό ποσό θα περιορισθεί κατά 50% βάσει των υποχρεώσεων του Μνημονίου. Με δεδομένο ότι οι αριθμός των δικαιούχων θα παραμένει ο ίδιος, τα ποσά του επιδόματος θα περιορισθούν έως και κατά 50% για τους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 4%, σε αντίθεση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις.

Και μπορεί ο καλός καιρός να στάθηκε σύμμαχος για τους καταναλωτές και πολλοί ακόμα να μην έχουν γεμίσει τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο θέρμανσης, όπως όμως προκύπτει και από τις πωλήσεις και τις παραγγελίες των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας, χιλιάδες θα είναι όσοι δεν θα ανάψουν καλοριφέρ μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των καυσίμων. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μείωση των παραγγελιών κατά 12% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο.

Οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνουν στο 60%-62% της τελικής τιμής, καθιστώντας την τιμή στην Ελλάδα από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΠΕΚ, οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι Έλληνες καλούνται να πληρώνουν 0,987 ευρώ το λίτρο, στο Βέλγιο η τιμή είναι μόλις στα 0,595 ευρώ ανά λίτρο, στο Λουξεμβούργο στα 0,574 ευρώ, στην Αγγλία 0,602 ευρώ ανά λίτρο, στην Ιρλανδία 0,656 ευρώ, στη Γερμανία 0,639 ευρώ ανά λίτρο, στην Αυστρία 0,721 ευρώ, στην Τσεχία 0,688 ευρώ, στη Γαλλία 0,786 ευρώ το λίτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ