ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνειο 85 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη ΔΕΗ για «πράσινες» επενδύσεις

Δάνειο 85 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη ΔΕΗ για «πράσινες» επενδύσεις
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει έως σήμερα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ελλάδα, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνάπτοντας σύμβαση χρηματοδότησης δανείου ύψους 85 εκατ. ευρώ με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Συγκεκριμένα, τη σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο κ. Nicholas Jennett, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα, και από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, και ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στηρίξει επενδύσεις συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καρδίτσα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές. Επιπλέον θα στηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, στα τέλη του 2019, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά τις ΑΠΕ. Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των επιμέρους έργων ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου ΔΕΗ και η νέα συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΕΤΕπ θα βοηθήσει τον Όμιλο ΔΕΗ να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του να αναδειχθεί σε μείζονα προμηθευτή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Οι νέες επενδύσεις για τη βελτίωση υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα αποφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινότητες.

Το νέο 16ετές δάνειο είναι η πρώτη χρηματοδότηση που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ στον κόσμο. Το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει έργα ΑΠΕ, την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Νωρίτερα, εφέτος, η ΕΤΕπ συμφώνησε να χορηγήσει 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας 49 MW στη Βοιωτία.

Την τελευταία δεκαετία η ΕΤΕπ έχει στηρίξει επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανά την υφήλιο, με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ