ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το δανεισμό του 2018-Εγκρίθηκαν οι βασικοί διαπραγματευτές

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το δανεισμό του 2018-Εγκρίθηκαν οι βασικοί διαπραγματευτές
Shutterstock Stock Photos

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, με μια νέα έκδοση επταετούς ομολόγου. Αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, δύο ακόμα εκδόσεις θα ακολουθήσουν ως τον Ιούλιο, πιθανότατα με την έκδοση τριετούς και δεκαετούς ομολόγου, αλλά και έντοκου γραμματίου 18 μηνών.

Στόχος είναι να αντληθούν έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν για το κτίσιμο του «μαξιλαριού» ασφαλείας που θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως κουμπαρά για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Να σημειωθεί πως η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται στην περιοχή του 4%, του πενταετούς ομολόγου είναι στο 3,4% και του διετούς ομολόγου είναι στο 1,7%, ήτοι κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Να σημειωθεί πως με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εγκρίθηκε η ανανέωση της ιδιότητας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου για τις Alpha Bank, Banca IMI Spa,Bank of America Merill Lynch, Barclays Bank, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Eurobank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, Nomura, Τράπεζα Πειραιώς, RBS, Societe Generale, UBS, Unicredit.

Για το 2018 οι βασικοί διαπραγματευτές των ελληνικών ομολόγων θα είναι 21 αντί 22 που ήταν το 2017, καθώς εξήλθε της σχετικής λίστας η ING Bank.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ