ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην έκδοση 7.000 επικουρικών συντάξεων μηνιαίως στοχεύει το ΕΤΕΑΕΠ

Στην έκδοση 7.000 επικουρικών συντάξεων μηνιαίως στοχεύει το ΕΤΕΑΕΠ
EUROKINISSI

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) προωθεί σχέδιο έκδοσης τουλάχιστον 7.000 επικουρικών συντάξεων κάθε μήνα.

Επιδίωξη του Ταμείου είναι να εκκαθαριστούν οι 120.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικούρηση έως το τέλος του 2018, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εν αναμονή στο ΕΤΕΑΕΠ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ για να πληρωθούν απαιτείται ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ, το οποίο το Ταμείο δεν το εκταμιεύει για να καταστεί ελλειμματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί από το Ταμείο στα παλαιά αιτήματα και σε περίπου 92.500 αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1/1/2015 και μετά.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης οι περίπου 92.500 νέες συντάξεις εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση τουλάχιστον 22%, γιατί ο τρόπος υπολογισμού τους προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το παλιό τρόπο υπολογισμού. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συνταξιούχων που λάμβαναν τα κατώτατα όρια επικουρικής σύνταξης και οι οποίοι μετά τη κατάργηση των κατωτάτων ορίων προστασίας θα δουν επικουρικές συντάξεις της τάξης των 60 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκκαθάριση 27.500 παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με το ΕΤΕΑΕΠ να έχει στο σχεδιασμό του την έκδοση 3.500 αποφάσεων μηνιαίως. Πρόκειται για αιτήσεις συνταξιοδότησης, που υποβλήθηκαν πριν την 1/1/2015 και στη πλειονότητας τους αφορούν τα ταμεία ΤΕΑΥΕΚ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων) και ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων).

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν κάνει αίτηση μέχρι το τέλος του 2014 και λαμβάνουν ή πρόκειται να λάβουν επικουρική, θα υποστούν επανυπολογισμό της σύνταξή τους, αν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ