ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 59,73 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

Στα 59,73 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα από το υψηλό δυόμισι ετών, το οποίο σημείωσαν χθες, καθώς η σταδιακή αποκατάσταση της παροχής μέσω βασικού αγωγού της Βόρειας Θάλασσας αντιστάθμιζε τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην παροχή αργού στη Λιβύη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν νωρίτερα πτώση 24 σεντς στα 59,73 δολάρια. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το αμερικανικό αργό ξεπέρασε το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 31 σεντς στα 66,71 δολάρια το βαρέλι, αφού χθες ξεπέρασαν τα 67 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015.

Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές εκτός από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου στη Λιβύη ο οποίος τροφοδοτεί το μεγάλο σταθμό διακίνησης ενέργειας Ες Σίντερ, αποδίδεται στην επέκταση των περικοπών στην παραγωγή μαύρου χρυσού από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, σε συνεργασία με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού.

Μέσα στο 2017 οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 17%, καθώς ο ΟΠΕΚ από τις αρχές του έτους καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν πλεονάσματα μαύρου χρυσού στην αγορά.

Τα μέλη του Οργανισμού σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες χώρες έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή και για ολόκληρο το 2018 κλείνοντας κι άλλο τις κάνουλες.

Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμών στις διεθνείς αγορές αναμένεται ότι θα είναι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Εκεί οι παραγωγοί δεν συμμετέχουν σε καμία συμφωνία για τις τιμές και αρχίζουν να αντλούν περισσότερο μαύρο χρυσό όταν αυτές ξεπερνούν τα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι. Επειδή οι τιμές έχουν φτάσει πλέον στα επίπεδα αυτά, οι κινήσεις των συγκεκριμένων παραγωγών έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο των διεθνών αγορών.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της, η χώρα που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, εκτιμά ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 80% έως το 2023 ξεπερνώντας τα 210 δισ. δολάρια. Εκείνη τη χρονιά η χώρα ελπίζει να ανακοινώσει το πρώτο πλεόνασμα προϋπολογισμού για την τελευταία δεκαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ