ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομική αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης 2017 - Τι σημαίνει για το 2018

Αναδρομική αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης 2017 - Τι σημαίνει για το 2018
EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Μπορεί η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2017 – 2018 να μην έχει εκδοθεί ακόμη, ωστόσο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση που αφορά στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017, (Οκτώβριο 2016 -Απρίλιο 2017).

Σύμφωνα με την απόφαση αυξάνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2016-2017 στις περιοχές που εντάσσονται στην Α ζώνη, από 25 λεπτά το λίτρο σε 37 λεπτά.

Η απόφαση αφορά στις περιοχές Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

Με την αύξηση αυτή επέρχεται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ που θα εγγραφεί για τον σκοπό αυτό στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2017.

Όπως ξεκαθαρίζεται, τυχόν χρηματικά ποσά που θα προκύψουν από νέα εκκαθάριση καταβάλλονται έως αύριο 29 Δεκεμβρίου 2017.

Να σημειωθεί πως η απόφαση για τη μείωση του συνολικού επιδόματος θέρμανσης από τα 110 εκατ. στα 55 εκατ. ευρώ έχει κλειδώσει από τον περασμένο Μάιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για την κατανομή των 55 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους επιδότησης, με το υπουργείο Οικονομικών να κρατά ανοιχτές τις αποφάσεις έως τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Πηγές του αναφέρουν ότι η δημοσίευση της σχετικής απόφασης είναι θέμα ημερών και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση της επιδότησης στο μισό με αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, οι δικαιούχοι παραμένουν οι ίδιοι, όμως το επίδομα που θα λάβουν αντί για 25 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα ψαλιδιστεί κοντά στα 12,5 λεπτά εκτός απροόπτου. Για την Α΄ ζώνη η μειωση πλέον θα οδηγεί σε επίδομα 18,75 λεπτά ανά λίτρο.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος. Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης οι προθεσμίες αιτήσεων και καταβολής του επιδόματος θα μεταφερθούν. Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου για όσους υποβάλουν την αίτηση για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει εντός του Ιανουαρίου. Άλλη μια πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στο μεσοδιάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ