ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 3,5 τρισ. δολάρια οι συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2017

Ξεπέρασαν τα 3,5 τρισ. δολάρια οι συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2017
Pixabay

Οι μεγάλες συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών μέσα στο 2017 ξεπέρασαν τα 3,5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να αποκτήσουν ή να συνεργαστούν με ανταγωνιστές τους σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Amazon, η Facebook και η Netflix.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ, η CVS Health, εξαγόρασε έναντι 69 δισ. δολαρίων την Aetna που ειδικεύεται σε ασφάλειες στον κλάδο της υγείας. Αυτό έγινε επειδή οι δύο όμιλοι θέλησαν να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει πιθανής εισόδου της Amazon στην αγορά φαρμάκων.

Η επέκταση της Facebook και της Netflix οδήγησε τον μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ να πουλήσει την 21th Century Fox στην Disney. Το ντιλ αυτό ανήλθε σε 66 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες από τις συμφωνίες αυτές πραγματοποιήθηκαν προς τα τέλη του έτους, καθώς τους πρώτους μήνες του 2017 η κινητικότητα ήταν αρκετά μικρότερη.

Αρκετά ντιλ έγιναν επίσης στην Ευρώπη όπου οι συνολικές εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπέρασαν τα 850 δισ. δολάρια. Οι συγχωνεύσεις αυτές αποδίδονται στη θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που αυξάνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Τα συνολικά ντιλ που έγιναν στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 1,4 τρισ. δολάρια.

Για το 2018 μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί η τάση αυτή, καθώς πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ αναζητούν ήδη τρόπους για να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται καλύτερα τη μείωση της φορολογίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για τον λόγο αυτόν εξετάζουν συνέργειες που θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο το λειτουργικό τους κόστος. Σημειώνεται επίσης ότι εκκρεμεί ένα πολύ μεγάλο ντιλ, αφού η Broadcom θέλει να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά της Qualcomm έναντι 130 δισ. δολαρίων. Και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατασκευής μικροτσίπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ