ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστηριακό ράλι το 2017 για κοβάλτιο, παλλάδιο και λίθιο

Χρηματιστηριακό ράλι το 2017 για κοβάλτιο, παλλάδιο και λίθιο
Shutterstock Stock Photos

Στη διεθνή αγορά πρώτων υλών κι εμπορευμάτων, και ιδιαίτερα των μετάλλων το κοβάλτιο, το παλλάδιο και το λίθιο αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι.

Όχι μόνο για όσους τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών και μη συσκευών, αφού εκεί οφείλεται το γεγονός ότι έχουν γίνει πια περιζήτητα, αλλά και για όσους τα εμπιστεύονται για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι διεθνείς επενδυτές που επέλεξαν να βάλουν στις αρχές του 2017 χρήματα στα μέταλλα αυτά και πούλησαν τα συμβόλαια αυτά τώρα είδαν την επένδυσή τους ακόμη και να υπερδιπλασιάζεται. Πρόκειται για αποδόσεις που δεν τις προσέφεραν ούτε οι μετοχές των μεγαλύτερων και πιο γνωστών εταιρειών στον κόσμο, ούτε ομόλογα υψηλού ρίσκου, ούτε άλλες μορφές πιο συμβατικών επενδύσεων.

Η λάμψη των μετάλλων αυτών μάλιστα ήταν μεγαλύτερη και από αυτή των πιο γνωστών πρώτων υλών και εμπορευμάτων όπως ο χρυσός, το ασήμι και το πετρέλαιο.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η πρώτη ύλη που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα κοβάλτιο καθώς η τιμή του φέτος αυξήθηκε πάνω από 120%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το παλλάδιο με αποδόσεις άνω του 50%. Το ασημί-μπλε απόχρωσης κοβάλτιο που βγαίνει από τη γη ως υποπροϊόν του χαλκού και του νικελίου γνώρισε μέρες δόξας επειδή η ζήτησή του αυξάνεται συνεχώς για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που προορίζονται μεταξύ άλλων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Είναι ενδεικτικό ότι η παγκόσμια αγορά κοβαλτίου διπλασίασε φέτος τον τζίρο από τα 4 δισ. στα 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ