ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2018: Έτος θετικών προοπτικών, αλλά και προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία

2018: Έτος θετικών προοπτικών, αλλά και προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία
PIXABAY

Το 2018 μπήκε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για την παγκόσμια οικονομία, η οποία αναμφισβήτητα βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, έχοντας αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, υπάρχουν, πολιτικές, γεωπολιτικές και χρηματοοικονομικές απειλές που σκιάζουν τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2018 με ρυθμό υψηλότερο του 2017 παρά το γεγονός ότι κάποιες ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ύστερα από μία δεκαετία η ΕΕ αναπτύσσεται και πάλι με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%. Τα μακροοικονομικά στοιχεία των περισσοτέρων χωρών ξεπερνάνε τις προσδοκίες. Το 2018 η ανάπτυξη θα ανέλθει σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2017 (2,2%). Η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία εμφανίζουν ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Αυστρία χαμηλότερους ρυθμούς.

Οι φορολογικές απαλλαγές κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία, το ΑΕΠ της οποίας θα κυμανθεί στο 2,5% το επόμενο έτος. Με καθαρά οικονομικούς όρους, δεν υπάρχει ανεργία στις ΗΠΑ (4%) αυτή την περίοδο. Οι περιστάσεις δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης μισθών, ανόδου της αγοράς κατοικίας αλλά και του πληθωρισμού.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι επιπτώσεις λόγω του Brexit αναμένονται χειρότερες του μέσου όρου της ΕΕ σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, με την ανάπτυξή της κοντά στο 1,3%.

Μετά την πετυχημένη χαλαρή οικονομική πολιτική η Ιαπωνία σημειώνει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,5%), με πιθανή περαιτέρω άνοδο κατά το 2018 (1,8%).

Οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ινδία, Αργεντινή, Ρωσία, Μεξικό, Νότια Αφρική) αναμένεται να συνεχίσουν την επιταχυνόμενη άνοδο της ανάπτυξής τους.Στην Κίνα η ανάπτυξη αναμένεται ανέλθει στο 6,6% κατά τη νέα χρονιά, κυρίως λόγω της μείωσης της πολιτικής χαλάρωσης από το κυβερνών κόμμα για την αποφυγή δημιουργίας φούσκας σε διαφόρους τομείς της οικονομίας.

Οι κίνδυνοι του 2018

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κίνδυνοι οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης που μπορούν να αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις από την κρίση στη Βόρεια Κορέα και στη Μέση Ανατολή, ως τη σχέση Ρωσίας-Αμερικής, τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Συρία και το προσφυγικό. Αυτές οι εξελίξεις έχει καταδειχθεί πως σχετίζονται και με την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι ειδικοί φοβούνται μια απότομη άνοδος στις τιμές διεθνών βασικών προϊόντων (μέταλλα, φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα), έντονες διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου, αλλά και συρρίκνωση της παγκοσμιοποίησης και αύξηση του προστατευτισμού.

Μια μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και συνακόλουθα αλλαγή πολιτικής από τη νέα διοίκηση της Fed είναι μια εν δυνάμει πηγή αδυναμίας, όπως και ένας πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στη Γερμανία και στην ευρωζώνη και η συνακόλουθη απόσυρση της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση κατά τη διάρκεια του 2018.

Ομοίως, παρενέργειες θα είθε ενδεχόμενη κατάρρευση στις τιμές του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, καθώς και το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων σε πολλές χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σουηδία, Νορβηγία κ.λπ.).

Ανησυχίες απορρέουν από τις αλλαγές και τις επιπτώσεις λόγω του Brexit, αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βρετανία και ΗΠΑ εντός του 2018.

Τέλος, οι έντονες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που ενδεχομένως να μας απασχολήσει και το 2018 όπως έκανε το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ