ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στραμμένη στους πλειστηριασμούς η προσοχή των θεσμών

Στραμμένη στους πλειστηριασμούς η προσοχή των θεσμών
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η πορεία των πλειστηριασμών της 10ης και 17ης Ιανουαρίου θα είναι καθοριστική για να αποσπάσει η Ελλάδα μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς εν όψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Το «ηλεκτρονικό σφυρί» θα κτυπήσει και πάλι στις 10 Ιανουαρίου καθώς έχουν προγραμματιστεί 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα γραφεία συμβολαιογράφων σε Αθήνα και Πειραιά. Μετά την ψήφιση της διάταξης που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για όσους ασκούν βία σε συμβολαιογράφους και όσους παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε ειρηνοδικεία, είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία, οι συμβολαιογράφοι του Λεκανοπεδίου δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή.

Η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο καθώς στο ίδιο διάστημα θα αρχίσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για όσους έχουν χρέη στην εφορία και στα Ταμεία, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία. Η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για τις οφειλές αυτές, θα προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης όταν ήδη μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει να περάσει νομοθετική ρύθμιση για προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι δανειστές έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε δεν αναμένεται να προχωρήσει κάποια αλλαγή πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Το μεγάλο τεστ θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, όπου μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν αναγγελθεί 28 πλειστηριασμοί ακινήτων με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Παράλληλα η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία.

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας συνεχίζουν την αποχή τους, καθώς αντιδρούν με τη διαδικασία που στήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών και ζητούν να υπάρξει προστασία της κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Στις 28 Ιανουαρίου αναμένεται να συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συμβολαιογραφικών συλλόγων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν. Κρίσιμες θεωρούνται οι αποφάσεις που θα λάβουν οι σύλλογοι συμβολαιογράφων Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Πάτρας, Λάρισας, καθώς αντιπροσωπεύουν μεγάλα αστικά – και τουριστικά – κέντρα για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το κλειδί για την εξέλιξη των stress test των τραπεζών. Μάλιστα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) περιμένει φέτος το ηλεκτρονικό σφυρί να χτυπάει πανελλαδικά. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσουν τα stress test, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 100 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη την επικράτεια. Από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα κριθεί εάν οι τράπεζες θα χρειαστεί να λάβουν αυξημένες προβλέψεις.

Ο SSM πιέζει για τη διενέργεια περίπου 3.000 φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου, ενώ στόχος των τραπεζών παραμένει μέχρι και τον Ιούλιο να διενεργούνται 1.000-1.200 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα τους τελευταίους μήνες του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ