ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ τα «φέσια» των φορολογουμένων προς το Δημόσιο

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ τα «φέσια» των φορολογουμένων προς το Δημόσιο
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεπέρασαν στα τέλη Νοεμβρίου το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ τα «φέσια» των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα 89,1 δισ. ευρώ «παλαιού» χρέους, δηλαδή οφειλών προ του 2017, στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 προστέθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη 11,6 δισ. ευρώ, ενώ μόνον το Νοέμβριο τα «φέσια» αυγάτισαν κατά 1,18 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός οφειλετών του Δημοσίου είχε ανέλθει στα 4,207 εκατομμύρια, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 36.364 φορολογουμένους σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου.

Από τον συνολικό αυτό αριθμό 1,783 εκατομμύριο φορολογούμενοι απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις σε βάρος 1.035.296 οφειλετών. Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 η ΑΑΔΕ μπόρεσε να εισπράξει συνολικά 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Στα τέλη Νοεμβρίου αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 1.948 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,36 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Στα τέλη Οκτωβρίου σε αυτή την κατηγορία ήταν 1.807 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,1 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα υπήχθησαν στην κατηγορία αυτή 141 φορολογούμενοι με οφειλές 260 εκατ. ευρώ περίπου!

Να τονιστεί πως λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με ποσά φόρων άνω των 150.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ