ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ακριβό πετρέλαιο «καίει» τα νοικοκυριά

Το ακριβό πετρέλαιο «καίει» τα νοικοκυριά
EUROKINISSI

Τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, όταν στις 15 Οκτωβρίου που άρχισε η σεζόν, η τιμή του ήταν 0,936 ευρώ. Δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 6,8 λεπτά το λίτρο μέσα σε δυόμισι μήνες. Ταυτόχρονα, την τελευταία εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε σε κάποιες περιοχές της χώρας τα 1,75 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για εξελίξεις που όχι μόνο επιβαρύνουν οικονομικά τα νοικοκυριά, αλλά έχουν οδηγήσει και σε μείωση της κατανάλωσης.  

Το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου που τις αυτές τις μέρες κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα στα 62,21 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2015, φαίνεται ότι επηρέασε και την ελληνική αγορά.

Ωστόσο οι σημαντικές επιβαρύνσεις των τιμών στη χώρα μας από την υψηλή φορολόγηση (24% ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης 280 ευρώ ανά

χιλιόλιτρο, ΕΦΚ στις βενζίνες και τα πετρέλαια κίνησης σε 700 και 410 ευρώ αντίστοιχα ανά χιλιόλιτρο) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους πρατηριούχους να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις και αυτό παρά τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης που απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των πρατηριούχων, ο Δεκέμβριος παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις τόσο λόγω του καλού καιρού όσο και εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να γεμίσουν ρεζερβουάρ και δεξαμενές. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης εμφάνισαν πτώση 30%, ενώ στις βενζίνες η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4%.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει φτάσει τα 1,541 ευρώ το λίτρο, και σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως οι Κυκλάδες και η Σάμος η τιμή της έχει εκτοξευθεί ακόμα και πάνω από 1,7 ευρώ. Κούρσα κάνει και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ήδη πωλείται κατά μέσο όρο στο 1,004 ευρώ το λίτρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως οι Κυκλάδες και η Λέσβος, η τιμή του ξεπερνά τα 1,1 ευρώ το λίτρο.

Ειδικότερα, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων εντοπίζονται στους Νόμους Δωδεκανήσου (1,664 ευρώ το λίτρο), Ευρυτανίας (1,636 ευρώ), Κεφαλονιάς (1,625 ευρώ), Κυκλάδων (1,784 ευρώ) και Σάμου (1,701 ευρώ). Αντίστοιχα, ακριβότεροι νομοί στο πετρέλαιο θέρμανσης εμφανίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, οι Κυκλάδες (1,134 ευρώ το λίτρο), η Λέσβος (1,126 ευρώ), τα Δωδεκάνησα (1,093 ευρώ), η Ευρυτανία (1,076 ευρώ), η Φωκίδα (1,062 ευρώ) και η Κέρκυρα (1,061 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ