ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Με Τσίπρα-Τσακαλώτο όλα έγιναν πιο εύκολα…

Ντάισελμπλουμ: Με Τσίπρα-Τσακαλώτο όλα έγιναν πιο εύκολα…
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στο πόσο άλλαξαν οι σχέσεις των ευρωπαίων εταίρων με την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Τσίπρα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν παραλείπει πάντως να σημειώσει πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι απαραίτητες περαιτέρω προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο τωρινός υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλαξαν εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα έγιναν πιο εύκολα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην τελευταία του συνέντευξη ως πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που δημοσιεύεται στους Financial Times.

Παραδέχεται ότι κάποια από τα μέτρα που χρειάστηκε να πάρει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «ακραία», εκτιμά όμως πως πλέον οι συζητήσεις προσανατολίζονται στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup αναφέρεται και στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, σημειώνοντας πως παρά τα όσα έχουν λεχθεί σχετικά με την «επιθυμία» των Γερμανών για προσωρινό Grexit, περισσότερο έχασαν την υπομονή τους με την Αθήνα χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.

ft

Πίσω από τις “πλάτες” της Γερμανίας ήταν μια σειρά από χώρες που έλεγαν «φτάνει, ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη, δεν θέλουμε άλλες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Plan B», θυμάται ο Ολλανδός αξιωματούχος σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν ήταν υπέρμαχος του Grexit, καθώς εκτιμούσε πως θα ήταν πραγματικά ζημιογόνο και ένα τεράστιο λάθος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε το «βάπτισμα του πυρός» με τη διάσωση της Κύπρου το 2013 και σήμερα παραδίδει τα σκήπτρα του Eurogroup στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, τον οποίο συμβουλεύει να κάνει υπομονή, αλλά και να είναι δραστήριος.

Μάριο Σεντένο, ο «Ρονάλντο» του Eurogroup

«Είναι πραγματικά σημαντικό να εμπλέκεσαι στην ουσία των πολιτικών συμφωνιών. Δεν επιτρέπεται η ηττοπάθεια, ούτε σαν σκέψη», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ