ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδο στις αγορές με επταετές ομόλογο δρομολογεί ο ΟΔΔΗΧ

Έξοδο στις αγορές με επταετές ομόλογο δρομολογεί ο ΟΔΔΗΧ
Reuters

Έξοδο στις αγορές  με την έκδοση επταετούς ομολόγου για την άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Μετά την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά δωδεκαετίας, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,8%.

Οι αποδόσεις αναμένεται να συμπιεστούν περαιτέρω στον βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 19 Ιαναουαρίου.

Πέρα από την Standard and Poor’s θετικά μηνύματα θα ακολουθήσουν στις 22 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να πιστοποιηθεί η εκπλήρωση των 110 προαπαιτούμενων και να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα κινηθεί και η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν το Ταμείο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος «εν αναμονή», το οποίο έχει εγκρίνει για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι έως τότε θεωρείται απίθανο να υπάρξει μεγαλύτερη «καθαρότητα» στις αποφάσεις της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πίσω κάθισμα του κουαρτέτου έως το καλοκαίρι, οπότε θα ληφθούν οι συνολικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ